Electronica 1: The Time Machine (2015)

Oorspronkelijke release datum: 16 oktober 2015

1with Boys NoizeThe Time Machine3:54
2with M83Glory3:56
3with AirClose Your Eyes6:24
4with Vince ClarkeAutomatic (Part 1)3:06
5with Vince ClarkeAutomatic (Part 2)2:58
6with Little BootsIf..!2:57
7with Fuck ButtonsImmortals4:30
8with MobySuns Have Gone5:46
9with GesaffelsteinConquistador3:09
10with Pete TownshendTravelator (Part 2)3:10
11with Tangerine DreamZero Gravity6:46
12with Laurie AndersonRely On Me2:54
13with Armin van BuurenStardust4:37
14with 3D (Massive Attack)Watching You4:09
15with John CarpenterA Question Of Blood2:58
16with Lang LangThe Train & The River7:13

Op 16 oktober 2015 verscheen het langverwachte nieuw album van Jean-Michel Jarre: Electroncia 1: The Time Machine. Een verzameling nummers die in samenwerkingsverband zijn gemaakt. Zoals de titel doet vermoeden (Electronica 1), is dit het eerste album met dit soort nummers. Tegelijkertijd met Electronica 1 werd ook Electronica 2 aangekondigd, dat een paar maanden later zou uitkomen, in mei 2016.

Voorafgaand aan de release van Electronica 1 werden er een aantal teasers en singels uitgebracht. In maart 2015 werd de eerste track aangekondigd: Glory. Deze werd als eindmuziek van de film EMIC: An Interstellar Time Capsule Film gebruikt. Kort daarna, in mei, volgde het nummer Conquistador en de aankondiging van Vinyl Factory dat ze in juni drie maxi-singles zouden uitbrengen: Conquistador, Watching You en Zero Gravity. Een digitale release van een selectie van nummers aangevuld met remixen van Glory kwam onder de naam Remix EP [1] uit in juli. Daarna volgden de releases Stardust en If…!, die in december op Remix EP [2] zouden verschijnen.

Intussen werd op Youtube regelmatig korte reportages geplaatst met een kort interview met Jean-Michel Jarre en de samenwerkende artiest(en). Dit geeft een mooi inzicht in het maakproces van deze albums. Over de totstandkoming van beide albums is ook een documentaire gemaakt met de naam A Journey into Sound. Deze documentaire werd in 2018 op de Nederlandse TV uitgezonden in de serie Uur van de Wolf bij de VPRO onder de naam “De reis van Jean-Michel Jarre”.

Releases

Standaard release

Electronica 1 en 2 hebben elk hun eigen release en zijn los van elkaar verkrijgbaar. De digipack CD edities zijn zo opgezet dat ze in elkaar te schuiven zijn als je ze los gekocht hebt. Beide album zijn ook in dubbel-LP editie te verkrijgen.

Wat interessant is, is dat de LP en CD release verschillend zijn. Bij de CD release staan de nummers los van elkaar, terwijl op de LP ieder nummer in elkaar doorloopt, als een lange mix. Deze doorlopende mix fade uiteraard uit aan het eind van iedere kant, maar een lange doorlopende mix is te vinden op de USB stick van de deluxe box (zie verder) en als digitale download.

Op de LP is een klein mixfoutje te vinden bij het nummer “Close Your Eyes”. Hier mist een melodielijn. Vergelijk de CD versie:

met de LP versie:

Gelimiteerde releases

Naast de standaard edities zijn er twee box sets uitgebracht: een deluxe box editie en een fanbox editie.

Electronica 1 deluxe box

De Deluxe box bevat de CD in in een gouden hoesje, de twee LPs in elk hun eigen gouden hoes, een USB stick met het album en een continuous mix van het album en reeds eerder uitgebrachte remixen.

Ook zijn vier nummers in 3D opgenomen, waardoor het geluidsbeeld een stuk ruimer is dan op de reguliere releases.

Rely On Me (3d Version)3:25
Suns Have Gone (3d Version)5:50
Watching You (3d Version)4:07
Zero Gravity (3d Version)7:12

Video materiaal is er ook op de USB stick te vinden: een pers-video met informatie over het Electronica project, en de officiele videolips van Glory en If…!

Daarnaast worden er drie art-prints meegeleverd met de vingerafdrukken van Jean-Michel Jarre en een van de meewerkende artiesten. Twee posters maken het geheel af: een van het artwork van het album en een met een lijst van credits.

Electronica 1 wordt hierbij geleverd in een grote box met een certificaat met nummer en handtekening van Jean-Michel Jarre. In de box is ook ruimte voor het plaatsen van de CD, USB stick, LPs en andere extra’s van Electronica 2.

Electronica 1 fanbox

De fanbox editie was later ook verkrijgbaar in de platenwinkels. Deze box bevat de gewone CD, digipack, de standaard dubbel LP en drie art-prints op A4 formaat. Ook wordt er een downloadcode meegeleverd waarmee het album (en de continuous mix die op de deluxe editie USB stick staat) gedownload kan worden.

Electronica electronic press kit.